donderdag 12 augustus 2010

Terug kijkend..

We zijn alweer een paar dagen thuis in regenachtig Holland. Nog 4 dagen, dan beginnen de scholen weer en neemt het gewone leven het weer over van het vakantie gevoel, en ik weet niet wat ik daar nou van moet vinden. Lekker natuurlijk, kids weer op school,(scheelt een hoop herrie en ruzie), maar ook weer terug naar regelmaat, op tijd eten, op tijd uit bed, niet meer lekker lanterfanteren en warme slaaplijfjes tegen je aangekropen zo s'morgens op de bank. De meiden zijn helemaal enthousiast over de Morvan en hebben het geweldig naar hun zin gehad, zonder t.v., zonder computer, zonder videogames, alleen maar lekker buiten en ouderwets op de schommel. Dèmi vertelt trots hoeveel kikkers ze heeft gevangen , en Zoe is helemaal in d'r sas met een speeltje, gekocht bij een brocante. Joelle wil direct haar intrek nemen in het huis/restaurant dat we op het oog hebben, "cool ma", vind ze het. En Johann ziet dat ook wel zitten, "we gaan er gewoon voor", zegt hij. En ik? Ik wil wel. Maar ergens.....vind ik het toch moeilijk. Ik vind de Morvan heel mooi, en we hebben een klein beetje kunnen proeven van het zomerleven daar, met zijn vide greniers, zijn feesten,
 de natuur en het ontdekken van een echt -bijna- verlaten kasteel. Ook tegen het runnen van een eetcafé, (ons plan voor het voormalig hotel), daar zie ik niet tegen op. Mijn zorg is hoe het in de winter is, zijn er dan wel genoeg inkomsten om te kunnen overleven? En hoe gaan we het woongedeelte opknappen, met welk geld? Een hypotheek krijgen om het pand te kopen is geen probleem, dat is al uitgezocht. Zie ik teveel beren op de weg?

Schapenfeest.
Op aanraden van onze verhuurders van de gite zijn we naar een echt dorpsfeest geweest, een schapenfeest. Geweldig. Opgeven kon bij de bakker wie met haar wagen 3x per week ons gehuchtje aandeed. Aan de oever van het Lac de Pannecière stond een grote tent met rijen tafels en stoelen, en een geïmproviseerde bar. In de buitenlucht een houtvuur met daarboven allemaal stukken schaap aan het spit, het rook heerlijk. Zodra de accordeonspeler het podium betrad, was het hek van de dam, alle voetjes gingen van de vloer, oud, jong, dik, dun, mooi en lelijk, walsen, chachacha, you name it, zij deden het! Fantastisch om te zien, en een gevoel van terug te gaan in de tijd, - zo'n 30 jaar- bekroop me. Iedereen was vrolijk, gezellig, en had plezier. Zo mooi om te zien. Ook volgde er een spectaculair vuurwerk, aan de overkant van het meer, en door de weerspiegeling in het water was dit het mooiste vuurwerk wat ik ooit heb gezien. Ja, feesten, dat kunnen ze wel, de Fransen.

4 opmerkingen:

Martine zei

Hoihoi lieve twijfelaar, ik deel je zorgen, dat is gewoon reëel. Vraag aan landgenoten die al wat langer in de Morvan wonen hoe de winters er gemiddeld zijn. Kijk ook eens naar de mogelijkheden die er zijn buiten het hoogseizoen. (Zijn de lokale fransen misschien ook te porren om eens te komen eten, biedt je ook franse boeren keuken aan voor de werklui die ook swinters een warme hap willen tussen de middag?) Denk je dat je meekunt in hun cultuur? En ik weet zeker; de lente en de herfst zijn schitterend in de Morvan, super!
Onze realiteit, afgezien van de financiën, is dat er 2 seizoenen zijn; van midden lente tot en met eind september en oktober tot en met midden lente. De laatste is alsof je een winterslaap houdt, mensen gaan alleen de deur uit voor het werk en als het echt moet. Je klust en rommelt in huis en doet het wat zwaardere buitenwerk, waar je dan eindelijk de tijd voor hebt. Je knapt een ruimte op, naait gordijnen en verft een muur of spit de moestuin om. Als je een beetje in de toeristenindustrie werkzaam bent heb je daar in het hoogseizoen echt geen tijd voor en ben je blij met de winterrust.
Nog 1 tip uit ervaring; alles in orde en klaar hebben voor je er gaat wonen en werken; werkt niet! Het beste kun je er gaan wonen zodra je er aan de slag kunt voor de poen. Dan merk je levenderwijs wel wat handig en practisch is. Van te voren geplande verbouwingen lopen altijd anders omdat je nog geen idee hebt waar je juist in de dagelijkse praktijk tegenaan loopt. Belangrijkste dingen; kunnen werken, warmte, geen lekkages in je leefruimte en bistro. De rest komt echt later wel. Je inkomsten uit het hoogseizoen verspreidt je over het jaar om van te leven en te klussen. Dus je werk is ten alle tijden belangrijker als die woonkamer of dat bad op pootjes wat je graag geplaats wilt zien. Pin jezelf niet vast op het idee dat je NU hebt kunnen vormen en ga in ieder seizoen een week terug om te leren inschatten hoe het er voelt over het hele jaar. Ennuh.... neem je tijd lieve schat!

Josje Vogel zei

Hoi Elly
meid maak je geen zorgen.

Denk eens terug naar je laatste jaren,jij zwanger in dat flatje en nu?? ;-)
Kom op alles wat jij vastpakt word goud,en in dit zal het echt niet anders gaan.

succes

Josje

Dees zei

Hey Hey,

Ik vind je voorbehoud voor wat betreft de inkomsten in de winter verstandig.
Onze ervaring in de Auvergne is dat de lokale (boeren)bevolking geen of niet zo heel veel geld te besteden heeft om recreatief buiten de deur te eten, en het dus zelden of nooit doet. Werklui tussen de middag kan je wel proberen te verzorgen, maar dan moet er in je buurt wel economische activiteit zijn, waardoor die werklui in de buurt zijn.
Kortom, ik zou grondig uitzoeken wat voor omzetverwachting je gedurende het jaar kan hebben, en of je daarmee het héle jaar kan uitzingen... Ik bedoel dit helemaal niet ontmoedigend, maar heb zoveel mensen gezien die gewoon vergeten de rekensommetjes te maken....

MizzEl zei

Dank voor jullie lieve, opbeurende en meelevende reakties! Het doet me goed dat er zo meegeleefd wordt, en ik heb er ook echt wat aan. Het is niet dat ik bang ben zekerheden op te geven,of twijfel aan het kunnen overleven daar, ik weet gewoon niet zeker of de Morvan `onze`plek is. Kan het moeilijk uitleggen, het is een gevoel. Maar alles komt goed, en we gaan waarschijnlijk lekker in de herfst nog eens kijken daar, moet vreselijk mooi zijn!
Kuzzz, Elly