Vakantie in Frankrijk

VendéeDe zomer van 2011 brachten we door in de Vendée, een weer heel ander stukje Frankrijk. Ondanks het niet zo mooie zomerweer, ( wat overigens over heel Frankrijk en Nederland trok dat jaar), hebben we ons prima vermaakt. Het huisje viel tegen, dat wel, het was erg donker en er zat een slecht onderhouden tuin en terrasje bij, zonder uitzicht. Het huis was wel lekker ruim, maar erg primair ingericht. 
Ondanks ( of juist vanwege) de motregen zijn we er veel opuit geweest, o.a. naar  La Roche Sur Yon, een stad gesticht door Napoleon 1, in 1804. We hadden zin in een leuke stadswandeling met hier en daar een snufje geschiedenis -en wat winkeltjes, we blijven vrouwen tenslotte- , maar er was niet veel aan. Een wat saaie stad, waar zelfs de bewoners snel deden wat ze moesten doen en zo gauw mogelijk weer wegsjeesden.
gevelafwerkingen

Ik zag wel erg leuke gevelafwerkingen, in opengewerkt hout.


Sneller dan gepland waren we dus uitgekeken, en besloten naar Les Sables D' Olonne te gaan, afgeraden door huiseigenaar, en dus zeker de moeite waard om te proberen. -We zijn een beetje eigenwijs- Leuk stadje aan de kust, pastelkleurige huizen, palmbomen, een lange boulevard en allemaal winkeltjes. Tuurlijk, allemaal erg toeristisch, maar hé, we zijn toch ook toeristen! Kijk ook eens achter de boulevard, er ligt een stuk met straatjes waar prachtige muurversieringen zijn aangebracht met allerlei schelpen, heel leuk!

Je bent niet in Frankrijk geweest als je niet naar een rommelmarkt bent geweest, dus op naar L'aiguillon-sur-mer, daar is rommelmarkt. Heel leuk, er is een kermis in het vissersplaatsje, alleen is die s'avonds open, en het is nu ochtend. Leuk idee voor later in de week. Rommelmarkt is groot, een combi van brocante en gewone rommel. Oud cameraatje gescoord. Na een paar uurtjes neuzen en het ontduiken van een plotselinge stortbui, op een terras bij de haven gaan zitten en onder het genot van een groot bord mosselen en een wijntje heerlijk zitten keuvelen.


 Kortom: De Vendée vonden we leuk, voor een badplaats vakantie. Les-Sables-D'Olonne is toeristisch, maar heeft wel een hele gezellige sfeer. Vriendelijke mensen, veel zonnenbloemvelden, glooiend landschap en leuke dorpjes en lekkere plaatselijke schimmelkaas. 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Rhone-Alpes


impressie Roanne, Rhone-Alpes.


In april 2011 zijn we een week in de Rhone Alpes geweest, in Saudet, een klein gehucht nabij het dorpje Saint-Alban-Les-Eaux. In de buurt ligt de stad Roanne, waarvan hierboven een foto impressie d.m.v. de collage.
Roanne is leuk, niet te groot, maar een gezellige binnenstad met leuke winkeltjes. Mooie gevels en kleuren, en ook niet zoveel "vervallen" panden als in andere delen van Frankrijk. Ik heb de indruk dat deze streek redelijk welvarend is, er staan niet zoveel ruïnes en er is niet zoveel leegstand. De huizen en boerderijen zijn over het algemeen netjes onderhouden.
 Een wijnstreek, met lekkere Roannaise wijnen, direct te kopen bij de vele -kleine- wijnboeren. Ook kaas kun je op diverse plekjes vers kopen van de boer. Ook wel een vrij plat landschap rond Roanne, maar terug naar Saint-Alban-Les-Eaux (13km) wordt het hoger; onze gite lag op +/- 850 meter hoogte, erg mooi en in het groen.

Wij hadden in de laatste week van april prima weer, we aten iedere dag buiten. De laatste dag een beetje miezer, maar dat deed niets af aan de prachtige omgeving, het rook er extra lekker door, en zag er nog eens extra groen uit. Natuurlijk kun je ook in dit stukje Frankrijk  lekker eten, restaurant Le Lion d'Or in Saint-André-d'Apchon is een aanrader!
Verder kun je een uitstap maken naar de Barrage Renaison(12km) heel indrukwekkend, er zijn daar uitstekende wandelmogelijkheden door de uitgestrekte bossen. Er is ook een heel mooi, groot meer nabij Roanne. Een tripje naar de Auvergne is zo gemaakt, voor wie wat ruigere natuur wil zien, ik raad je aan om dan de binnenroutes te nemen, duurt iets langer, maar dan zie je nog eens wat!

Kortom: Dit deel van Frankrijk is mooi, maar ik zou er zelf niet willen wonen omdat het van mij wat "ouder" mag, wat ruiger, wat meer vervallen.

3 opmerkingen:

Tariq Honey zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Lex Predes zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Lex Predes zei

Bedankt voor je beoordeling. Ik gewoon op zoek een aantal mooie plaatsen in Frankrijk te bezoeken. Dachten naar www.dordogne-villas.nl maar op zoek naar meer te overwegen