zondag 25 april 2010

kriebels in mijn buik.

Ik heb kriebels in mijn buik. Wat voor een kriebels? Lente kriebels? Nope. Liefdeskriebels? Ja die ook, maar die heb ik regelmatig, en die bedoel ik niet. Welke kriebels dan wel?? Vakantiekriebels natuurlijk!! Nog maar 6 nachtjes slapen, yeah! Normaal ben ik echt van t last minute gebeuren wat betreft inpakken enzo, maar nu staat er al een kist boodschappen klaar in de garage, staat de handdoeken/beddengoed tas al ingepakt en ben ik helemaal bij met de was! (unicum) Lijstjes liggen klaar, reserve routeplan is uitgeprint. MizzEl is er klaar voor. Ik heb er zo'n zin in!

vrijdag 23 april 2010

Kleinzoon

Heerlijk weertje vandaag. Lekker wezen wandelen met Suzie, Joelle en kleinzoon AJ. Hier vlakbij is een parkje, niet zo groot, maar wel leuk. Alleen jammer dat half Spijkenisse er zijn/haar hond uitlaat, met als gevolg: Strontlucht bij een beetje zonnewarmte. Gatver. Maar goed, je moet toch wat, dus gewandeld. Kleinzoon had nergens last van, die liet zijn heerlijke mollige beentjes in het zonnetje warmen, en had plezier voor 10! Wat een lekker jong is het toch, heel relaxed ventje, jengelt nooit voor niks. Vind alles prima en eet als een bootwerker.Die zie ik straks in Frankrijk wel achter mijn kippen aan jagen! Krijgt er trouwens ergens in november een broertje of zusje bij, geweldig! Kijk die wangen, daar zou je toch zo je tanden in zetten? Lekker ding. Oma's lekker ding, tis maar dat je t weet.

dinsdag 20 april 2010

Nog meer eten.

Nog meer eten. Waarom? Omdat ik dat leuk vind, en lekker. Als ik van die kookbuien heb, zoals recentelijk, dan word ik creatief, en kan daar geweldig van genieten. S'morgens een recept zoeken/bedenken, lijstje maken, naar de toko/markt/ turkse groenteboer/visboer/albert heijn, net wat er verwacht word van mij die dag.
Ik heb echt bergen kookboeken, bij elkaar gesprokkelt in zo'n 25 jaar, en kan nog steeds niet laten een nieuwe te kopen als ik iets leuks tegenkom. Uit zowat alle landen en werelddelen heb ik wel wat; natuurlijk Italiaans, Thais, Mexicaans, Indonesisch, Indiaas, Joegoeslavisch, Frans, Nederlands, Surinaams, en dan nog een paar per thema, zoals barbeque, fondu, taarten, salades enz, enz. Ik lees ze dan ook als gewone boeken. Ik ben nogal visueel ingesteld, en een mooi plaatje kan mijn handen doen jeuken, of het lekker is kom dan ik later wel achter.
De laatste tijd vind ik het ook leuk om van het eindresultaat foto's te maken, gewoon voor de lol. Dit levert nogal eens problemen op, daar mijn uitgehongerde roedel niet wil wachten tot ma het voedsel op de plaat heeft gezet, maar meteen wil aanvallen. Dreigen met de pollepel wil nog wel eens helpen. Eventjes. De maaltijd bij ons is uiteenlopend gezellig tot een regelrecht drama, de jongste van vijf kan nogal eens dwarsliggen, haar favoriete dinertje bestaat uit patat met kipnuggets of kipnuggets met patat, of pizza met salami, ter variatie. Ma's uitspattingen valt dus niet altijd in goede aarde, maar met omkopen/dreigen/smeken/negeren wil het meestal wel lukken, al is het maar een paar hapjes.Ik heb bewondering voor de moeders die voor ieder gezinslid iets anders koken, (ze bestaan, echt waar!) ik begin er niet aan, de pot schaft wat de pot schaft. Anyway, bijgaande foto's zijn de menu's van de afgelopen dagen. Enjoy.

zondag 18 april 2010

Franse les.

We hebben iemand voor de Franse les. Yes! O, Pardon; Oui! Een vaste klant uit de shop notabene, Geeft al jaren bijles in Frans! Ik ben zelf al aan het leren, en ken inmiddels best veel woorden, ( bedankt muzzy!), maar nu nog meer woorden leren, en die bij elkaar zien te krijgen tot verstaanbare zinnen, wel zo handig. Nu heb ik een tijd terug de tip gekregen van een Nederlander die al 15 jaar in Frankrijk woont, die vertelde dat het weinig zin geeft Frans te leren, omdat de dialecten zo vreselijk van elkaar verschillen, en dat men in het noorden de mensen uit het zuiden nauwelijks verstaan. Toch denk ik dat het heel handig is als je de basis hebt, en straks niet bij de slager om een halfje wit gaat vragen...en voor de stapels formulieren die je in mag gaan vullen...Ook voor Joelle vind ik het noodzakelijk dat ze de taal op z'n minst kan lezen en schrijven, i.v.m. school, ze is nu 11jaar en moet toch mee kunnen komen, non? Ik ga de lerares morgen een belletje geven, en afspreken voor de 1ste les, ik heb er zin in!

zaterdag 17 april 2010

Eten

Ik was van plan hier vandaag een foto te plaatsen van lekker indonesisch eten wat ik vanavond gemaakt heb. Was. What went wrong? Mijn nieuwe laptop. Die kwam vandaag, en ik moest van alles installeren natuurlijk, en tussendoor effe eten maken...Kan niet goed gaan natuurlijk...De sambal boontjes was erg donker, ehm, bruin, maar smaakte gelukkig nog wel. Geef maar een knauw extra zei mijn moeder dan, een hele goede kokkin overigens.Anyhow, de smoor djawa was heerlijk, de komkommertjes ook, en de rijst had ik nog van eergisteren, die hoefde alleen nog de magnetron in, lekker makkelijk. Maar geen foto van het menu van de dag dus. Dan maar 1 van gisteren, en 1 van eergisteren, ook goed? Gisteren een tajine gekocht, bij de xenos, 11,95. koopje, want bij de kookwinkel stond er 1 van 99 euro. ammehoela. Marokkaanse gehaktballetjes met couscous en salade en pide erbij, lekker!
Eergisteren Thais, pittig en zoet, ananas en varkenshaasje, met parika's, wortel en uien, offcourse veel knoflook. En jasmijnrijst. We hebben het geweten....Wel erg lekker weer! Stiekem ambieer ik een carriere in food-fotografie, geweldig lijkt me dat, meegluren in allerlei keukens, recepten afkijken, en dan ook nog op de foto mogen zetten, wat een leven zou dat zijn! Wel slecht voor de lijn, maar who cares. Bon appetite!

woensdag 14 april 2010

Medische dossiers naar Frankrijk

Ik heb gisteren op het Frankrijk forum een oproepje gedaan over het hoe te regelen van medische dossiers. Ik vind het namelijk wel handig als ik in Frankrijk naar een huisarts of hartspecialist moet dat ik dan onze medische geschiedenis kan voorleggen, dat scheelt denk ik een hoop uitleg. Ik kreeg een hoop goede tips, die ik hier even neerplak, wie weet kan een ander er ook wat mee.

  • Hoe ingewikkelder je kwalen, hoe makkelijker het vaak is, want de Franse woorden voor alle pathologie, is regelrecht afgeleid van de latijnse benamingen.
    Verder idd van medicijnen een overzicht maken met de actieve stoffen, met de huidige génériques, is dat erg belangrijk. Vroeger was clamoxyl (ik geef maar een voorbeeld) in beide landen bekend. Nu heb je allerlei namen voor dezelfde amoxilline.
    Hoe meer je op papier duidelijk in een overzicht bij je hebt, hoe makkelijker het voor alle partijen is.
    Voor levensbedreigende gevallen, is het een aanrader een kaartje bij je te dragen.

  • ik heb altijd een geneesmiddelen paspoort van de apotheek bij mij, die is in het nederlands en het frans.de merknamen, namen van de werkzame stoffen en gebruik van mijn medicijnen staan er in ,je mag toch verwachten dat een dokter dan terug kan redeneren welke aandoeningen je hebt en als hij een bepaald medicijn niet kent dat hij het opzoekt.

  • Wij hebben een uitgebreid dosier..... .hiervan heb ik per jaar de bijzonderheden opgeschreven en vertaald en van de medicijnen de stofnaam opgeschreven ( je kunt natuurlijk ook de doosje bewaren en laten zien)

    Verder naam en adres arts en ziekenhuis in nederland waar we behandeld werden zodat ze daar eventueel nog inlichtingen kunnen opvragen.
    Bij iedere specialist hebben we een copie afgegeven.

  • Misschien is het handig om bij chronische ziekten, waarbij regelmatige controles gewenst zijn, een cd'tje te laten branden bij de afdeling radiologie van je ziekenhuis van al je radiologische onderzoeken (mri, ct, echo, rontgen, nucleaire geneeskunde).

  • Ik heb de relevante gegevens op een usb stick gezet, zoals historie, uitslagen van bloedonderzoeken, kopieen x-ray foto's in 3 talen. Altijd handig, ook voor jezelf.

  • Met dank aan de leden van het forum! 

dinsdag 13 april 2010

Van Punker tot Boerin.

Ja ja, weer een stapje in de goede richting. Ik wil graag in Frankrijk boerin worden. Nou ja, boerin....Het lijkt me leuk om zelf wat groenten en kruiden te groeien, gewoon omdat het leuk, lekker en ook nog eens goedkoper is. Dus gisteren een kweekbak gekocht, potjes, zaadjes, de hele ratteplan. Men moet toch eerst even oefenen nietwaar! Welke kruiden staan er in de bak van Tante El? Wel, om te beginnen: Basilicum, ook nog Tijm, en vervolgens Jalapeno pepers, ja, laten we eens gek doen! Vandaag komen daar nog bij: Thaise basilicum, Oregano en Koriander, we blijven in de oosterse/ mediterane sferen natuurlijk! Toch ook maar even een boek besteld op Bol.com, anders pluk ik de plantjes weg en laat het onkruid staan. Jammer genoeg heb ik niet te veel ruimte in onze tuin om alles in de grond te zetten, dus wordt het een potten- project, maar dat mag de pret niet drukken. Bij veel oogst bent u hierbij uitgenodigd eens te komen eten. Ik houd u op de hoogte.

zondag 11 april 2010

Cafe au lait.

Wat was mijn allereerste Frankrijk ervaring? Dat moet zo'n 22 jaar geleden zijn geweest, ik was toen getrouwd met mijn ex. Hij werkte als super-cargo, een baan in de scheepvaart waarbij hij verantwoordelijk was voor het inplannen van ladingen op hele grote vrachtschepen. Soms moest hij meevaren, en ik mocht ook eens mee. Het was geen lange vaart, het schip voer van Antwerpen naar Le Havre, en we reden met de auto dan weer terug naar Nederland. Voor mij een heel avontuur, want ik was nog nooit in Frankrijk geweest. Het schip heette de Amalfi, en was een Italiaans vrachtschip, met dus alleen maar Italiaanse bemanning. Als enige vrouw (meisje eigenlijk) aan boord toch wel vreemd, ook al omdat ik vroeger gruwelijk verlegen was, en heel erg onzeker. Ik mocht mee-eten aan de kapiteinstafel, en kreeg de meest exclusieve heerlijke Italiaanse gerechten voorgeschoteld, zalig, behalve die ene keer dat er inktvis werd geserveerd....het zag er heerlijk uit, maar toen ik ging eten....echt smerig, en ik durfde niets te zeggen...heb dus ook nooit geen inktvis meer gegeten....Enfin, het was een hele mooie maar erg vroege ochtend in de zomer toen we aanmeerde in Le Havre, en van daaruit vervolgde we onze reis per auto. Mijn ex was wel het type van de mooie routes, en niet van de snelweg, dus was de omgeving geweldig om doorheen te rijden, en ik genoot dan ook van al dat moois. Na een tijdje krijg je dan toch wel trek in een bak koffie, en we zagen een soort restaurantje langs de weg, waar we besloten te stoppen. Het was er oud, klein en een beetje donker, maar kraakhelder, en een stevige vrouw, klein en met het donkere haar in een knot strak in haar nek en gekleed in een zwart truitje en zwarte kokerrok verwelkomde ons met een nieuwsgierig " Bonjour". Ik zweer het, het leek alsof ze zo was weggelopen uit een oude Franse speelfilm, zo had ik in mijn fantasie altijd gedacht dat Franse vrouwen eruit zagen! We bestelden koffie en ik denk croissants, en ik kreeg een grote -in mijn ogen- soepkom vol met heerlijke cafe au lait. Ik weet niet of het de mooie zomermorgen, de koffie, of de Franse vrouw was, maar ik werd op slag verliefd op Frankrijk....en drink nog steeds cafe au lait!

woensdag 7 april 2010

Verjaardag.

Gisteren was mijn verjaardag. 45 ben ik geworden, o, joepie.....Ik houd niet van verjaardagen, vooral niet de mijne. begrijp me niet verkeerd, ik houd van feestjes, hell yeah, met dansen, wat drinken, lol, maar een verjaardag is geen feestje, een verjaardag is werken. Hard werken. Een hele dag heb ik nodig voor boodschappen, want een verjaardag betekent mensen over de vloer, en die mensen moeten eten. En drinken. Niet alleen een chippie en een worsie, nee er moet gekookt worden. Uitgebreid. Rijsttafels, of Indiase curries, compleet met naanbrood en chutney, of lekkere Surinaamse rotie. enfin, eten dus. Johann zegt altijd: "Waarom zo moeilijk doen?? Geef ze een kom soep of haal een baal patat!" DUH!!!! Nee dus, als er eters komen moet ik koken, lekker eten maken. Ik maak het dus mezelf moeilijk, ik weet het, maar ik kan niet anders. Dus heb ik een aantal jaartjes geleden al besloten mijn eigen verjaardag ( en die van Jo) niet meer te vieren, geen boodschappen, geen huis vol erg lieve mensen, geen nachtelijke opruimakties terwijl ik op mijn tandvlees loop van vermoeidheid. In plaats daarvan ga ik uit eten, in een restaurant, samen met mijn hub, waar lekker VOOR ons wordt gekookt, opgeruimd, afgewassen. Dat is pas jarig zijn! Mijn ouders zijn afgelopen zondag geweest,( Frans kookboek gekregen!) lekker intiem ge-gourmet, mijn kids kwamen gisteren met aanhang aanwaaien, met cadeautjes en bloemen,gezellig in de zon in de tuin taart gegeten, en het was goed. Hieperdepiep.....

zaterdag 3 april 2010

Nieuwe ontwikkelingen.

Jep. Nieuwe ontwikkelingen. Ik heb inmiddels contact gehad met een man die samen met zijn partner al 15 jaar in Zuid Frankrijk woont, en daar een eigen bedrijf heeft. Wel leuk om te vermelden dat we via onze garage waar we onze auto laten keuren dit contact hebben opgedaan, grappig hoe er vanuit onverwachte hoek nuttige contacten op je pad komen. Enfin, deze man, Rob, kon mij veel vertellen over het wonen in Frankrijk, met name de plek waar we ons zouden kunnen vestigen, daar hij al op verschillende plaatsen in het zuiden heeft gewoond. Zijn advies was om in de Aude te gaan wonen, meer richting de middelandse zee, omdat je daar het meest optimale klimaat zou hebben, lekker warm maar niet te droog, mooie natuur etc. Op mijn vraag of de huizen daar dan nog wel te betalen zijn was zijn antwoord positief, hij werkt zelf als aannemer, en is dus erg goed op de hoogte over te koop staande woningen voor een goede prijs. Hij heeft ons uitgenodigd eens langs te komen als we er in mei zijn, een aanbod waar ik graag gebruik van ga maken! Ook kon hij me vertellen dat werk vinden als buitenlander niet zo moeilijk is, mits je de juiste mensen kent. Je weet maar nooit, stel dat de shop daar niet snel of succesvol van de grond komt, dan moet je toch eten he? De grootste stad in het departement Aude is Carcassonne waar je met Ryanair heen kunt vliegen. Ik ga in het weekend even verder spitten, ik hou jullie op de hoogte!!

HELE FIJNE PAASDAGEN!